Carnavalångest

Helvete, vad ska jag nu gora pa Carnavalen? Festen som vi kopt troja till ar bara en dag, Glicia forsvann fort som fan for att salja den. Hajar ingenting. Vad ska jag gora nu? Jagar for fullt, just nu maste jag faktiskt pasta att jag har lite angest over vad jag ska gora. Borjar pa fredag, och har sitter jag. Vill fortfarande resa, men med vem? Har ju sa stora krav pa att det ska bli bra, ar ju karnaval liksom. Hjalp mig nagon? Nej, det blir sakert bra. Nu ber jag till universum, the secret, tankens skapande kraft. Tack och hej!

På äventyr Del 1

Den 9 Januari 2008 gick jag och mamma upp 4.30 pa morgonen for att ge oss ut pa det, vid den tiden an ganska okanda, aventyret som skulle ta oss fran São Luis till Fortaleza pa 12 dagar. Vi visste inte speciellt mycket alls, bara ungefar hur vi skulle aka, inga hotell reserverade, inte ens bussbiljetten klockan 6 samma morgon var kopt. Maste ju saga att jag var ganska nervos, till och med lite radd emellanat (p.g.a. vissa mindre trevliga erfarenheter av det har landet). Innan solen gatt upp tog vi oss till busstationen, kopte biljetter och satte oss pa bussen som skulle ta oss till forsta stoppet, Barreirinhas.

Hade varit dar forut, men bara i sjalva staden utan att ha gjort utflykterna som staden blivit kand for. Direkt framme blev vi haffade av en resebyra och placerade pa en Pousada(lite enklare an hotell) precis vid floden. Gick och at lunch i hamnen innan vi blev upplockade och akte till; Parque Nacional dos Lençóis Maranhenses, den (halva aret) vattenfyllda oknen med flera tusen sma laguner. image210
Vi var tyvarr mitt i fel period, oknen vattenfylls inte foren efter regnperioden som precis borjat. Var i vilket fall som helst en haftig kansla att vandra i en oken, omringad av vit sand, dock var det ratt mycket manniskor. Efter cirka 1 timmes vandring kom vi fram till en liten lagun (pöl) dar vi fick bada lite innan det blev vandring hemat igen. Fel period, men valdigt vackert anda. Sjalv ska jag ju dit igen i Juli, finns forhoppningsvis lite mer vatten da.
image211
Pa kvallen at vi pa en restaurang som hade en liten brygga pa floden dar man kunde sitta. Kommer aldrig glomma den kvallen, var nog bland det mysigase jag vart med om. Atmosfaren, maten bland den basta vi kom att ata pa hela resan, vid floden med liveband och massa sma lampor i morkret. Efter det gick vi tillbaks till Pousadan och sov, hade trots allt varit en lang dag som borjat halv 5 pa morgonen.

Fortsattning foljer!

Mjölkchoklad

Sitter har med smak av marabou mjolkchoklad med daim i munnen, har fortfarande ca 4 chokladkakor kvar efter att mammas paket ocksa anlande. Det bara regnar och regnar, gravita moln sa langt ogat kan na, men var sol nagra dagar i veckan sa lite har jag kunnat battre pa min branna. Pinsamt nog ar jag brunare an manga brassar, dock inte dem naturligt bruna. Egentligen borjade skolan idag igen, men vi vet ju alla hur bra jag ar pa att ga till skolan. Ny skola, nytt folk, nya uniformer, ska faktiskt bli kul att borja plugga lite igen - mest med tanke pa att det kommer battra pa min portugisiska rejalt. Idag kanns det battre med allt, har stadat och fixat iordning med alla mina grejer som lag helt huller om buller i garderob och resvaskor etc. Nu maste jag springa, ska ut pa lite aranden med G och S.

Bella

Jag och mina småtjejer

image209
Jag, min lillasyster Glicia och hennes tjejkompisar i en hiss pavag till 15:e vaningen! (Det var inte jag som gjorde sadar med bilden!)

Ljusa framtida planer

Sitter har och laser pa http://www.arkitekt.se/ om hur det ar att vara och jobba som arkitekt, detta har ju under en ganska lang tid nu mer och mer blivit min drom, fragan ar vad som lockar mig och hur mycket jag egentligen vet. Min storsta fasa ar val att det tar 5 ar att utbilda sig till fardig arkitekt, d.v.s. 300 hogskolepoang och ytterligare 300 poang for inredningsarkitekt (tank om jag slar dig mamma med 600 poang). Nej, 10 ars utbildning later inte sa lockande faktiskt, jag har redan borjat fa nagon slags alderskris (kanske borde ga i terapi). I och for sig kan jag inte tanka mig ett liv utan studier och att arbeta, jag vet att det ar detta jag kommer brinna for tillsammans med att lara mig och prata flera sprak, resa och bo pa olika platser i varlden, att skaffa mig en stor och fin familj och forandra varlden lite saklart. 5 ar ar kanske inte sa farligt trots allt, det varsta ar val att bli fast pa ett och samma stalle sa lange, och att valja vilket stalle det nu ska bli. Helst vill jag val plugga pa engelska, men KTH ar ett billigare och sakrare alternativ.

Som sagt sitter jag har och satter mig in lite i amnet, och insag precis att mitt talamod (inte nar det kommer till allt) faktiskt ligger i botten. Det sags ju att man maste borja nagon stans for att gora karriar, men detta ar nagot jag inte raknat med och formodligen aldrig kommer rakna med heller. Sjalvklart raknar jag med motgangar, som med precis allt annat i livet, men jag forvantar mig action direkt fran start och jag har sjalvklart smidigt min lilla plan.

Okej, jag ska forsoka ta det lugnt, det ar trots allt lang tid kvar. Jag kan dock inte sluta tanka pa framtiden, med ett leende pa lapparna. Forst ska jag val leva klart mitt liv har, sen ga ut gymnasiet i Sverige (forhoppningsvis), sen ar det val egentligen dags att ga vidare. Allt kanns saklart lite suddigt, men jag vet att jag kommer lyckas, att alla pusselbitar kommer falla pa plats langs vagen, att jag kommer ga langt.

Men salange chillar jag har, och bara for att man ar stor och stark med enorma planer betyder inte det att man inte kan fa vara en emellanat labil, grinig och lite smadeppig tonaring. Livet har alla sina skeénden, sen galler det ju saklart att gora det basta av situationen, men framfor allt att inte andra nagot, utan bara ratta till det. Livet har for mycket att erbjuda for att kunna ta del av allt, men inte ska man vara tjurig for det (eller jo kanske lite ibland, men vaffan).

Avsked och hemma(mys)dagar

Heej! Idag har jag varit hemma hela dan, kul va? Nej inte sa jattekul kanske, men min vardmamma ar ju glad och det ar val bra? Eller? Ibland maste man ju vara lite arlig trots allt, hela tiden ar jag inte ute pa aventyr och gor massa hyffs (aven fast man skulle kunna onska det, och kanske blir det sa, sa smaning om ocksa). Igar var jag i och for sig hemma typ en timme sa det jamnar val ut sig, aven fast de senaste dagarna har vart grymt slappa i jamforelse med aventyren med mamma. Ganska konstig kontrast, men jag borjar vanja mig igen, sorgligt nog. Vi far se hur det blir, egentligen skulle jag val helst vara ute och ranna hela tiden. Hur nu det skulle ga till, jag far hitta nagot satt. Hitta satt ar jag ju ganska bra pa, och nu pratar jag ju i alla fall portugisiska.

Sa Hejda till tva personer igar, som jag formodligen aldrig kommer traffa igen. Eller Carly har ju lovat att gifta sig med mig sa jag far gront kort i USA och innan det (nar jag och Gabriella fyllt 21) ska vi aka pa road trip i USA, hur det nu blir med dem sakerna, det far vi se. Har manga roliga minnen fran tiden med Carly i alla fall, nar vi var slaphappy (overtrotta/flummiga) tillsammans, alla konstiga ord och saker vi sagt, alla knappa grejer vi hittat pa.  Allt borjade  i Caxias. Det ar svart att aterberatta ogonblick i skrift, men en grej maste jag bara dela med mig av;

Vi sitter pa en restaurang i gamla stan och ater lunch efter en utflykt som Via Mundo anordnat. Jag sitter och ater pa det sattet vi ater pa i Sverige da Carly plotsligt utbrister;
C - Are you left handed? (inte forsta gangen jag far fragan precis, men i alla fall)
B - No, I´m from Europe!
Carly studerar mig ganska lange och ser verkligen fundersam ut tills hon slutligen sager;
C - Yes, you really are from Europe!
Jag borjar asgarva. Den som inte forstar far skylla sig sjalv!

Nej nu ska jag nog dumpa datorn for idag, om jag nu lyckas med det. Kanske lagger mig och kollar pa en film med svensk text (som mamma hade fatt i nagon veckotidning), laser en bok, kollar pa tv eller foljer med Gabriella och Ramon pa aventyr (om jag orkar kriga mig till att bli utslappt). Puss och kram

Ledsna ar val alla nagon gang ibland

Alltsa snart ringer jag fan BRIS! Har fan ringt hela min bekantskapskrets, bade i Sverige och i Brasilien, och inte en enda javel svarar. Snart kommer jag bli argare an jag ar ledsen alltsa, forstar inte varfor det ska vara sahar. Var pa vagen gick det fel. Okej allt gar i perioder, och just idag ar inte alls nagon rolig period p.g.a. ett antal anledningar. Kanner mig extremt javla ensam i alla fall, nu ska jag ringa alla en tredje gang. Svarar ingen nu, ja da vet jag inte vad jag tar mig till. Frustrerad var ordet!

Hemma i São Luis

Nu ar jag hemma igen fran min och mammas lilla rundresa, blev inte sa mycket bloggande under tiden - endast ett ynka litet inlagg fran Jericoacoara - men hade tankt att komma igang nu igen. Tillbaka i São Luis, nya mojligheter, lite mer sommarlov och snart ar det ju Karnival. Vad jag ska gora under karnivalen har jag annu inte den blekaste aning om, tankte ta tag i det i veckan. Helst vill jag nog resa nagon stans med nagra kompisar. Nej, jag far aldrig nog av att resa! I mars ska jag aven till Natal och i april till Amazonas, sen ska jag nog resa runt lite igen i juli innan jag beger mig hemat igen! Halva utbytesaret kvar nu, den basta halvan. Nu kan jag spraket, kanner mer manniskor, kommit in i kulturen, vet hur allt funkar... Det har borjat slappa! Jag kan nog ocksa aka hem och saga att jag haft det basta aret i mitt liv, i alla fall halvaret. Det ar verkligen sant att det slapper nar man lart sig spraket! Har vart sa kul under hela resan med mamma, alla har verkligen varit forvanade och nyfikna pa varfor jag pratar portugisiska eftersom vem som helst ser att jag inte ar harifran, aven fast en del trott det.

Ska beratta om rundresan, narmare beskrivning och bilder kommer inom kort, forhoppningsvis! Har haft det underbart i alla fall, sett mycket mer av Brasilien, blivit valdigt mycket brunare, bott pa hotell och atit pa restaurang i 12 dagar! Rena rama lyxlivet, men nu ar jag tillbaka i vardagen. Var skont med lite semester, ett litet avbrott fran livet har i São Luis - nu ar jag valdigt nyfiken pa vad som hant har medan jag varit borta sa tankte satta mig in i det snart. Idag ar jag dock bara hemma och chillar, far se om jag gor nagot mer anstrangande ikvall - har ju ont i axeln och har vart pa aventyr konstant i 12 dagar. Maste nog vila lite. Maste aven tvatta mer klader och packa upp det sista - har ju shoppat lite nya klader och bl.a. en jattesnygg bikini (ja jag ar galen i bikinisar). Far val kolla om det gar nagot intressant pa tv och hoppas pa att Glicia kommer hem snart.

Puss

Snabb rapport fran Jericoacoara

Har kommer en snabb rapport fran Jericoacoara, har fatt lanat hotelldatorn en snabbis. Vi bor pa ett jattefint litet hotell ganska nara stranden. Kom hit imorse efter en 2 timmar tur pa stranden i en buggy. Har regnat lite idag, annars har vi haft tur med vadret med tanke pa att regnperioden har smaborjat lite. Nu sitter receptionskillen och pratar med mig sa kan inte riktigt koncentrera mig, men han sager att jag pratar valdigt bra portugisiska. :P Nej nu ska jag sluta, mamma och jag ska ner till stranden och stan snart igen dar det ar en himla folksamling. Jericoacoara ar ett trevligt stalle, valdigt turistigt med havet ar turkosblatt i alla fall och det ar ju det som raknas! ;) Beijo (Puss pa portugisiska for er som inte visste det)

Mamma i Paradiset del 2

Lordagskvallen fortsattes med att vi vid 10 tiden akte och satte os pa en bar vid lagunen. Planen var egentligen att aka vidare till stranden och en reggae klubb senare men alla var trotta och det skulle inte borja foren efter kl 1, sa vi tog en liten svang pa stranden bara for att spana in nattlivet och ta en Pina Colada pa en av barerna innan vi krop ner i sangen strax innan klockan 12.

Morgonen efter gick vi upp hyffsat tidigt, at frukost och begav oss till en annan liten stad har pa samma ö, uppkallad efter ett helgon - São José de Ribamar. Gick omkring och kollade pa bl.a. en gamal och valigt fin kyrka, at grillade majskolvar och drack kokosnot vatten. Innan vi korde tillbaka till São Luis tog vi en svang ner pa stranden for att halsa pa nagra kompisar och deras strandhus.

Val hemma igen bytte vi om till bikini och akte till en restaurang, stor buffé och framfor allt massa olika sorters grillat kott, Churrasco (brasiliansk barbeque), for 50 kr per person. Mamma var helt lyrisk, speciellt for kottet. Varfor vi bytt om till bikini var for att vi efterat skulle till stranden, den har gangen den narmaste och lite mindre "iordninggjorda". Solade, badade och prommenerade innan det blev "after beach" (nagot man borde infora istallet for afterski) med ol och live pagode band (ungefar som samba fast langsammare).

Hem igen for att duscha, plocka upp Gabriella och aka till tva kyrkor i Gamla Stan. Mamma ville ju ga pa gudstjanst i en brasiliansk kyrka sa jag stallde upp. Efter det akte vi till São Luis Shopping (dar alla samlas pa sondagar for att ga pa bio), men vi gick bara runt lite, at mat och pratade. Imorse blev en lugn morgon med typisk brasiliansk frukost och lite yoga pa altanen. Tvattade lite klader, planerade varan resa innan vi med hela familjen i sallskap blev skjutsade till min forsta familj anda ute i Cidade Olimpica. Pratade med familjen for forsta gangen (nar jag bodde dar kunde vi ju inte kommunicera), at lunch och tog en liten svang forbi supermarketet. Mamma fick se en annan del av São Luis ocksa - en ganska gullig del. Ska tillbaka dit lite da och da och hanga med dem.

Vi som egentligen hade tankt aka tillbaka med bussen blev aningen motvilligt skjutsade till Tropical Shopping for att kopa fodelsedagspresent till Glicia (min vardsyster) och ingredienser for att baka en tarta. Jakten pa jordgubbar ar hard. Tog bussen till Via Mundo och hade ett langt samtal med Allyson innan vi prommenerade hem till huset igen. Mammas vistelse har nere blir riktigt bra, schemat bara flyter pa och fylls pa eftersom. Snart ar vi klara med São Luis och ska ge oss ut pa aventyr.

image208
Pappa Clodomir, Mamma Senilda, Syster Glicia och Jag i São José de Ribamar. Mamma tar bilden!

Mamma i Paradiset

Morsan ar har nu, hon var blek igar men idag efter en halv dag pa stranden ar hon redan brunare an mig! Jag var ju radd for att hon skulle vara brunare redan nar hon kom, men knappt ett dygn tog det. Var ganska nervost att se henne igen, hon tyckte jag sag smalare ut, jag som gatt upp 3-4 kg? Igar at vi i alla fall stor festmaltid i huset och akte efter det till en restaurang som ligger hogt upp med valdigt fin utsikt over havet for att dricka varsin kokosnotvatten dar. Efter det tog vi en liten prommenad, dar vi bl.a. plockade massa mango, till pappans hus som han haller pa och bygger hogt upp med utsikt over havet har ocksa. Huset var langt ifran fardigt, men vi visades runt och stod och kollade pa utsikten over havet och staden lite langre bort i solnedgangen. Pa kvallen tog jag med mamma till ett livfyllt Reviver - Gamla Stan for att ata och prommenara runt i folkvimlet. Himla mysigt var det.

Imorse gick vi upp efter att ha legat och pratat i sangen en stund, at couscous och agg till frukost och akte ivag till Gamla Stan igen och shoppinggatan. Efter nagra timmars shopping gick vi runt i lite andra kvarter i daxljus och fotade innan vi blev upplockade igen. Hem igen for att byta om och aka till stranden. Ata krabba, farska ostron, dricka ol och bada i havet. Mamma tycker att hon befinner sig i paradiset, jo men visst ar de det pa satt och vis - borjar inse att man blir lite val negativ har nere emellanat.

Ar nog dax for mig att inse att jag faktiskt befinner mig i paradiset, battre an sahar kan det nog inte bli. Jag tankte ta och inse det nu, det skulle vara pa tiden va? Mamma verkar ju hjalpa mig med det i alla fall, tack och puss!

image207
Okej, sadar blek ar jag inte! Dumma kamera!

Ett helt normalt telefonsamtal

Jag och Gabriella sitter och pratar i telefon;

B - Men jag maste typ bajsa...
G - Aah, jag med...
B - Haha, vadda? Maste du det?
G - Ja...

En liten stund senare...

B - Ah men jag maste ga och bajsa nu... Ska du ocksa det eller?
G - Jaa...
B - Ah juste du har inte barbar... Men ring mig nar du har bajsat klart..
G - Men om du blir klar forst da?
B - Ja men da ringer jag...
G - Okej bra, hejda!
B - Hejda

Jag ringer upp igen....

B - Alô, Gabriella está? (far vanta en ganska lang stund) :P
G - Hej, vad snabb du var!

Bloggtorka

Okej det ar val bara att inse att jag inte ar nagot bra pa det har, men vadda, jag forsoker ju, ibland forstar jag inte riktigt hur jag inte lyckas - det ar val inte sa svart att blogga? Jag har egentligen massa saker som jag vill skriva om hela tiden, men det blir liksom aldrig riktigt av. Jag glommer bort, ar for lat eller tanker att jag gor det senare - men gor det aldrig. Jag har ju massa idéer egentligen, och jag skulle val kunna skriva ett par 5 bocker om livet har nere, men for det mesta nar jag satter mig har ar det som bortblast.

En losning var ju att forsoka skriva kortare inlagg och oftare, for att det ar enklare och intressantare att lasa, men for det mesta satter jag mig har mer sallan och skriver en bok, ibland far jag till de dar snabbisarna. Jag vill ju skriva en intressant och informerande blogg, dels for att det ar kul att dela med sig (och fa uppmarksamhet sjalvklart) men framforallt for att det ar sa mycket jag liksom vill ha sparat i nagot arkiv nagonstans och kunna kolla tillbaka pa i framtiden. Det ar redan hur kul som helst att lasa inlaggen jag skrev precis i borjan av aret, sa jag vet faktiskt vad jag pratar om.

Bloggtorka, men bara pa bloggfronten. Varfor lyckas jag inte, ah vi far se. Ska klura vidare pa det har. Har ni nagot ni vill veta mer om sa far ni garna tipsa mig om vad jag ska blogga om, kanske vad ni vill se bilder pa och vad som annu inte framgatt har i bloggen. Fragor ar varmt valkommna, da har jag ju en anledning till att svara! Men ska forsoka kora pa oftare, kortare, spontanare och mindre kravfyllt. Vad sager ni om det?

Sen ska jag tvinga mamma att gastblogga ocksa, hon kommer ju imorgon! Har inte sett henne sedan den 23 Juli 2007, ska bli intressant. Sahar lange har vi inte vart ifran varandra forut. Forst tyckte jag att det kanndes som ett litet avbrott i utbytesaret men nu tycker jag bara att det ska bli kul med en liten "paus". Kommer ju bli annurlunda och mer handelserikt for mig ocksa, lite mer semester an vardagsliv. Massa presenter och svenskt godis!, sen ska vi ut och resa har i Norra Brasilien till lite olika stallen. Mer info kommer senare, vi har inte riktigt planerat allt annu!
image206
Ja, det var ju ett tag sen!

Nyårsafton

Gott Nytt Ar!
Feliz Ano Novo!



Nyarsafton, jag minns sa val vad jag tankte om den har nyarsaftonen ett ar sedan, hur jag fantiserade om att fira nyar i Brasilien pa en strand. Naja, det kan inte suga mer an forra aret i alla fall. Just nu ser det faktiskt ut som om att det kan komma att bli nagot bra av den har nyarsaftonen, aven fast jag har vart halvt planlos anda fram tills for en kvart sedan. Stranden var planen, men jag har andrat mig. Man far ta vad man haver, eller hur? Och tanka pa sig sjalv, och lite pa andra ocksa. Har bestamt mig for att inte fira nyar med min familj, dem ar val inte sadar jatteglada, men tycker dock att det ar viktigast att jag far ha kul pa nyar, blir trots allt kanske mitt enda i Brasilien.

Helt kladd i vitt ska jag snart ivag pa en fest, nagon gang efter tolvslaget ska vi vidare till en nattklubb. Det ar redan 2008 i Sverige nu, har ar det tre timmar kvar. Hade egentligen tankt skriva ett sammanfattande inlagg idag, men har inte riktigt haft tid. Men 2007 har varit ett bra ar, med sakerhet. 2008 kommer dock att bli annu battre. Mycket har hant och forandrats. Aret som passerat har varit precis som min forra nyarsafton - annorlunda. Okej inte helt som min forra nyarsafton, det har faktiskt vart battre. Jag angrar ingenting, aven fast langt ifran allt har varit perfekt. Ah, livet varken kan eller ska vara perfekt. Det ar ju faktiskt livet vi pratar om har! Ska forsoka att inte fantisera om nasta nyar, aven fast jag alldeles strax ar dar.

Glomde inatt att jag var hemma i Sverige igen, att tiden gatt sa fort att jag inte ens kom ihag de 5 sista manaderna pa utbytesaret - formodligen for att jag inte upplevt dem annu. Portugisiska var jag inte heller flytande pa, det hade ju gatt sa fort att jag inte hunnit larta mig nagot. Var en ganska laskig kansla, precis som i alla mina "aka hem" drommar. Att det gatt for fort, att jag inte lart mig portugisiska, att alla dar hemma ar konstiga. Men snart star jag anda pa Arlanda igen, kanns lite laskigt att tanka pa det. Men forst ska jag leva klart mitt "liv" har!


Ska skriva mina privata "Vad jag ar tacksam for 2007" & "Vad jag vill ska handa 2008" som jag och mamma alltid gort varje nyar, har dock ingen att lasa upp dem for! Ar faktiskt ovanligvis nojd med 2007 om jag tanker efter, det ligger liksom ett stort lugn over det hela nar jag tanker tillbaka. Allt som hant var precis det som skulle handa och ser nog fram emot 2008 ovanligt mycket ocksa! Allt kommer att bli sa bra sa, samma sak med ikvall - aven fast det inte kommer bli som mina fantasier och forvantningar. Men sa blir det ju nastan med ingenting, hoppas pa att 2008 blir lika oforutsigbart som 2007, att det blir lika handelserikt, att jag lar mig lika mycket om mig sjalv och om andra! Att det blir bäst helt enkelt!



image205

RSS 2.0